ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Μαρούσι, 10.07.2025
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Α.Π. 579
Απ. Παύλου 10β, Μαρούσι
Email: syllogos@eopyy.gov.gr
Η ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΣΥ.ΕΡ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΑΠ: ΔΙΟΙΚ. 89/08.07.2025)
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (LOGISTICS)
Εν αρχή ήν ο λόγος
Και δη ο λόγος που χρησιμοποιείτε στην απάντησή σας, ο οποίος ουδόλως συνάδει με αυτόν ενός Ηγέτη που διοικεί Οργανισμό του μεγέθους και της σπουδαιότητας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Αντιθέτως, είναι ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τη σχέση σας με τους ανθρώπους με τους οποίους είστε «αναγκασμένη» να συνυπάρξετε εργασιακά.
Είναι εντυπωσιακό ότι σε αυτή την 6σελιδη απάντησή σας δεν βρήκατε χώρο ούτε για μια λέξη συγνώμης προς τους δικαιούχους των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που ταλαιπωρούνται αυτές τις μέρες με την εφαρμογή του νέου συστήματος και ανεξάρτητα από το ποιος φταίει, ο Διοικητής του Οργανισμού οφείλει να ζητήσει συγνώμη.
Τα γραφόμενά σας πιθανά να είναι αποτέλεσμα και του πανικού που σας διακατέχει, αφού πολύ καλά γνωρίζετε τόσο εσείς (και ας ζητάτε από εμάς τις αποδείξεις) όσο και το Υπουργείο Υγείας, ότι δεκάδες αναφορές των υπηρεσιών μας από κάθε γωνιά της Ελλάδας όπως και εκατοντάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα απελπισμένων ασθενών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και χωρίς φάρμακα, επιβεβαιώνουν και μεγεθύνουν τα λεγόμενά μας, ότι δηλαδή κάτι δεν πάει καλά με το καινούργιο σύστημα «κατ’ οίκον». Τα γνωρίζετε όλα αυτά ή μήπως σας τα έχουν αποκρύψει;
Έχετε αντιληφθεί ότι εσείς οι ίδιοι υπονομεύσατε την ιδέα της κατ’ οίκον παράδοσης των ΦΥΚ, όταν όσοι υπέβαλαν ατομικό αίτημα στην πλατφόρμα και περίμεναν μέρες μέχρι να παραλάβουν, μας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ξαναεμπιστευτούν αυτή τη διαδικασία;
Αναφέρατε, ότι άνευ στοιχείων και επιχειρημάτων μήνες τώρα πρωταγωνιστούμε σε παραστάσεις εντυπωσιασμού. Δεν διστάζετε να κατηγορήσετε ακόμα και την Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΠΟΚΠ) ότι υιοθετεί άκριτα τα γραφόμενά μας, όταν γνωρίζετε ήδη ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποτελείται από υπαλλήλους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που και γνωρίζουν και κρίνουν.
Σας υπενθυμίζουμε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Εσείς φορέσατε τα κίτρινα γιλέκα επιστρατεύοντας μέχρι και τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, σε μια επικοινωνιακή καμπάνια τύπου Τικ Τοκ διαφημίζοντας ένα πρόγραμμα που πρώτοι και μόνοι εσείς σε όλη την Ευρώπη, ίσως και τον κόσμο, υλοποιείτε.
Βρίθει το κείμενό σας από προσωπικούς αξιολογικούς χαρακτηρισμούς κατά των μελών του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου των εργαζομένων («όψιμη ανησυχία», «αντιεπαγγελματική» και «προσβλητική» για τους συναδέλφους μας συμπεριφορά, προτάσσουμε «δήθεν» το καλό των ασθενών κλπ) γιατί δεν ανέχεστε τον συνδικαλισμό που αποκαλύπτει και διεκδικεί.
Η μετάθεση ευθυνών
Διευκρινίζουμε στα μέλη μας ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που σχεδίασαν το νέο έργο. Όμως όσοι συνάδελφοι συμμετείχαν στο έργο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ανταποκρίθηκαν με επιτυχία καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια και αξιοποιώντας όλες οι δυνάμεις τους.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να αναζητούνται ευθύνες μεταξύ των συναδέλφων, όταν η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει ζητήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου επί αμοιβή χιλιάδων ευρώ, με απευθείας ανάθεση, για να επανασχεδιαστεί η διαδικασία διακίνησης και διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, χωρίς να αξιοποιήσει τη σωρευμένη γνώση και εμπειρία των Φαρμακοποιών μας που απασχολούνται στην πρώτη γραμμή των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Δεν αποτελεί αρμοδιότητα των υπαλλήλων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να σχεδιάζουν έργο υπηρεσιών μεταφοράς και να αποζημιώνονται υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου και Αναδόχου με τεράστια εμπειρία (όπως τον παρουσιάσατε) και να είναι υπεύθυνοι οι υπάλληλοι για τις καθυστερήσεις και τα λάθη του έργου.
Χωρίς δεύτερη σκέψη εκθέτετε το ζήτημα των συναδέλφων μας, στο Φαρμακείο του Ρέντη, ως να είναι υπαίτιοι της δυσλειτουργίας της νέας διαδικασίας, όπως με την ίδια ευκολία ο Υπουργός Υγείας φέρεται να εξέθεσε πριν λίγο καιρό, τους συναδέλφους στο Φαρμακείο Αλεξάνδρας, μιλώντας με υπαινιγμό για ξαφνική νόσηση τριών υπαλλήλων, για να αναγκαστεί να ανασκευάσει αργότερα, αφού όμως ήδη είχε επιτευχθεί η «δολοφονία χαρακτήρων».
Οι 7.600 συνταγές που απετέλεσαν την Πέτρα του Σκανδάλου είναι μέρος του μηνιαίου κύκλου εργασιών του Φαρμακείου Ρέντη που ανέρχεται περίπου σε 10.000 συνταγές.
Οπότε, οι 7.600 συνταγές δεν είχαν εγκαταλειφθεί στο Φαρμακείο Ρέντη και ως δια μαγείας εμφανίστηκαν μετά την έναρξη του έργου, αλλά αποτελούσαν την τρέχουσα δουλειά του μήνα, η οποία διακόπηκε απότομα και ξαφνικά, όταν αποφασίσατε να μετακομίσετε του συναδέλφους του Ρέντη «εκών άκων» και βιαστικά στις εγκαταστάσεις του Αναδόχου, χωρίς να διερευνήσετε αν υπήρχαν εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν, πριν κλείσει ερμητικά η πόρτα της Κεντρικής Φαρμακαποθήκης του Ρέντη. Αυτοί είναι οι ίδιοι υπάλληλοι που στηρίζουν το έργο.
Σας απέκρυψαν λοιπόν οι συνάδελφοι (αλήθεια, για ποιο λόγο;) την ύπαρξη 7.600 συνταγών ή είχατε δεσμευτεί στα κανάλια για καθολική εφαρμογή του προγράμματος από 16/06/2025 και έπρεπε να κλείσετε όλους τους άλλους δρόμους διάθεσης των ΦΥΚ (βλέπε διακοπή σύμβασης με την εταιρεία courier) δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα;
Είναι προφανές ότι την μία μέρα έκλεισε η πόρτα της παλιάς διαδικασίας και την άλλη μέρα έγιναν τα εγκαίνια της δεύτερης.
- Χωρίς να τακτοποιηθούν πρώτα όλες οι εκκρεμότητες (Ρέντη / Σημεία Διανομής), βασικός κανόνας σχεδιασμού
- Χωρίς να διατηρηθεί για λίγο διάστημα παράλληλα και η πρότερη διαδικασία (τόση σιγουριά ότι η νέα θα λειτουργήσει άψογα με το «καλημέρα»!)
- Χωρίς μεταβατικό στάδιο χρονικά προσδιορισμένο
- Χωρίς πιλοτική διαδικασία (όλη η Ελλάδα, Σημεία ΦΥΚ, Κατ’ οίκον ΦΥΚ, όλα από την πρώτη μέρα σε παραγωγική λειτουργία)
Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να αποδίδετε σε εμάς «σκηνοθετημένη ανησυχία» για την δεινή κατάσταση της νέας υπηρεσίας, όταν στην απάντησή σας, παραδέχεστε ότι:
- Το 54% των αιτημάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα τέσσερις εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη, χωρίς την παράδοση των φαρμάκων στους δικαιούχους.
Αυτό δεν το ονομάζουμε εμείς “κατάρρευση”. Το ομολογείτε εσείς!
Υπερεργασία Συναδέλφων στις Εγκαταστάσεις του Αναδόχου
Δεν αποτελεί πλέον «κοινό μυστικό» ότι συνάδελφοί μας κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και χωρίς θεσμική κατοχύρωση, εργάζονται πέραν του ωραρίου τους, 12ωρα, βράδια, ακόμα και Σαββατοκύριακα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σας έχουμε θέσει και εμμέσως αναγνωρίζετε την ύπαρξή τους. Οι συνάδελφοί μας εργάζονται και μάλιστα στις εγκαταστάσεις του Αναδόχου, στο Μαρκόπουλο, πιθανότατα υπό την υψηλή εποπτεία και τις οδηγίες του, χωρίς αναγνώριση ούτε καν ηθική. Δεν μένει παρά να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, ότι συνάδελφοι μας, φαρμακοποιοί, βοηθοί, διοικητικοί, ακόμη και Διευθυντές και Γενικοί Διευθυντές, εργάζονται οικειοθελώς και εθελοντικά για ένα έργο με εμφανώς πολλαπλά προβλήματα.
Εσείς γνωρίζετε ότι εκτός από τους συναδέλφους μας που δουλεύουν στο Μαρκόπουλο, μαζί με αυτούς που βοηθούν σε όλη την Ελλάδα για να σωθεί το πρόγραμμα, το σύνολο των δυνάμεών μας στα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τις ΠΕ.ΔΙ. που διαθέτουν Σημείο Διανομής, έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον εργασία που προκύπτει από τις δυσλειτουργίες του νέου συστήματος;
Το θέμα μας όμως δεν είναι τι προσφέρουν οι συνάδελφοί μας για τους οποίους εμφανίζεστε όψιμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων τους. Το θέμα μας είναι ότι ο Ανάδοχος των 11 εκατομμυρίων ευρώ δεν φαίνεται να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε.
Γι’ αυτό, άρον – άρον, σπεύσατε να αναθέσετε από 02.07.2025, σε 13 Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανά την Ελλάδα, να φέρουν σε πέρας συμβατικές υποχρεώσεις του Αναδόχου, εφοδιάζοντας τα Σημεία Διακίνησης ΦΥΚ και τα ημιαυτόνομα Φαρμακεία των Πε.Δι. με φάρμακα για να εξυπηρετηθούν οι αγανακτισμένοι ασθενείς, με κίνδυνο μονιμοποίησης της δυνατότητας αυτής και φυσικά την πληρωμή του Αναδόχου για υπηρεσίες που δεν παρείχε!
Ο Ανάδοχος, οι ευθύνες και τα αποτελέσματα που μιλούν από μόνα τους
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για ευθύνη του Αναδόχου στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Είναι εντυπωσιακή εξίσου, η φερόμενη τάση σας να επιτίθεστε στο προσωπικό του Οργανισμού, που σας στηρίζει και προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του να σώσει το πρόγραμμα και να υπερασπίζεστε τον Ανάδοχο. Στην ίδια βάση υποστήριξης του Αναδόχου και επίρριψη ευθυνών στους συναδέλφους μας, φαίνεται να κινείται και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας.
Στη βάση αυτή, θα επιθυμούσαμε απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα:
- Είναι συνεπής ο Ανάδοχος ως προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις, όπως πχ στη διάθεση 20 φαρμακοποιών, που θα πλαισίωναν το προσωπικό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή μήπως με την επιστράτευση των δικών μας δυνάμεων προσπαθείτε να καλύψετε τις αδυναμίες του Αναδόχου;
- Οι χρόνοι παράδοσης των φαρμάκων στους ασθενείς δηλαδή οι 24, 48 έως 72 ώρες που ακόμα και πρόσφατα σε συνέντευξή σας υποστηρίξατε, ισχύουν;
- Ποιο είναι και πώς ανταποκρίνεται το δίκτυο των υπεργολάβων με τους οποίους θα ολοκλήρωνε το έργο της παράδοσης του φαρμάκου ο Ανάδοχος σε κάθε νομό;
- Εξασφαλίστηκαν εναλλακτικά δίκτυα διανομής σε απομακρυσμένες περιοχές;
- Υπάρχει ποινική ρήτρα και θα καταλογιστεί για την δυσλειτουργία του έργου;
- Μπορούσε το σύστημα του Αναδόχου να υποστηρίξει 120.000 ασθενείς και να ικανοποιήσει 5.500 αιτήματα την ημέρα;
- Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση των ΦΥΚ από τη στιγμή καταχώρησης της συνταγής στην πλατφόρμα;
- Υπάρχουν λανθασμένες παραδόσεις ή αλλοιώσεις και καταστροφές φαρμάκων;
- Διαθέτουν οι συνάδελφοί μας πανελλαδικά, επαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση για την πορεία των αιτημάτων των πολιτών και κυρίως το ακριβή χρόνο παράδοσης των φαρμάκων;
- Διαθέτουν οι συνάδελφοί μας στα Σημεία Διανομής, οδηγίες στις περιπτώσεις που λαμβάνουν λανθασμένες αποστολές ή φάρμακα με πλημμελείς συνθήκες φύλαξης;
- Υπάρχει Γραφείο Βοηθείας (Help Desk) που να απαντά, για συναδέλφους και πολίτες;
- Έλαβε το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκατοντάδες διαμαρτυρίες πολιτών, οι οποίοι δεν παρέλαβαν και δεν ξέρουν πότε και αν θα παραλάβουν τα φάρμακά τους;
- Λαμβάνει καθημερινά η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναφορές από συναδέλφους που αποτυπώνουν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα διαδικασία, τις καθημερινές δίκαιες διαμαρτυρίες των πολιτών, την έλλειψη ενημέρωσης και να ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια;
- Γιατί δεν χρηματοδοτήσατε με 11 εκατομμύρια ευρώ (όσο και το συμβατικό τίμημα του Αναδόχου για μόλις 2 χρόνια δουλειάς) το δημόσιο κανάλι διανομής των ΦΥΚ για να βελτιώσετε και να εξαλείψετε τις διαχρονικές παθογένειές του, που σχετίζονται κυρίως με την απουσία Φαρμακείου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε κάθε νομό, την υποστελέχωση και τη διαχρονική εγκατάλειψη του προσωπικού των Φαρμακείων μας στο δικό τους Γολγοθά;
Για εμάς
Μας χαρακτηρίζετε οπαδούς του παλαιού καθεστώτος διακίνησης των ΦΥΚ.
Να υπενθυμίσουμε ότι είμαστε αυτοί που αναδεικνύαμε επανειλημμένα τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς αυτή την κατάσταση των αναμονών και καθυστερήσεων που ταλαιπωρούν τους δικαιούχους των ΦΥΚ τη ζούμε εμείς οι υπάλληλοι και όχι εσείς από την ασφαλή απόσταση της Κεντρικής Υπηρεσίας.
Είμαστε αυτοί που αναδεικνύουμε με οποιοδήποτε τρόπο ότι οι συνάδελφοι μας καθημερινά, ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια τους, εξυπηρετώντας ουρές έως και 150 ασθενών, με προσέλευση έως και 1000 ατόμων την ημέρα, που έρχονται ταλαιπωρημένοι, ακόμα και μετά τη χημειοθεραπεία τους και προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν γρήγορα και με την δέουσα προσοχή.
Είμαστε αυτοί που χαρακτηρίσατε, εμμέσως πλην σαφώς, ως αργόσχολους συνδικαλιστές, υποκρύπτοντας εντέχνως ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελείται από Φαρμακοποιούς και Διοικητικούς, Υπηρεσιών Πρώτης Γραμμής και καίριων Τμημάτων της Διοίκησης. Έχετε στοιχεία για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μας;
Είμαστε αυτοί που ουδέποτε θα υπερασπιστούμε ένα αναποτελεσματικό σύστημα. Αλλά δεν θα δεχτούμε τη σιωπή ή την ενοχοποίηση των συναδέλφων μας.
Είμαστε αυτοί που πρώτοι εμείς ως εργαζόμενοι ζητάμε την αλλαγή του καθεστώτος. Αυτοί που ζητάμε άμεσα τη δημιουργία των Φαρμακείων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε κάθε νομό, όπως υπόσχεστε στο Σχέδιο Οργανογράμματος, εκτός και αν η υπόσχεση αυτή είναι άλλος ένας χειρισμός σας για να κυλήσουν λίγα χρόνια ακόμα χωρίς Οργανόγραμμα και προσλήψεις στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να μαραζώσουν και άλλο οι Υπηρεσίες του και να φαντάζει σαν μόνη λύση σωτηρίας η εισβολή των ιδιωτών σε αυτόν.
κ. Διοικήτρια,
Σας υπενθυμίζουμε ότι εσείς διοικείτε τον Οργανισμό και όχι εμείς και πως τα λάθη και οι παραλείψεις του βαρύνουν τη δική σας Διοίκηση και όχι τους υπαλλήλους ή συνδικαλιστές του. Είναι άστοχο λοιπόν να μας εγκαλείτε για το αν συνδράμουμε ή όχι στην αποφυγή διασυρμού, στον οποίο οι δικές σας ενέργειες οδηγούν τον Οργανισμό.
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Μην το διεκδικείτε όμως και εσείς για τον εαυτό σας.
Τόσο εμείς ως μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, όσο και το σύνολο των υπαλλήλων διεκδικούμε αυτό που άλλες Διοικήσεις αναγνώρισαν:
Οι εργαζόμενοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στελέχη αλλά και απλοί υπάλληλοι κατέχουν μια πλούσια γνώση και εμπειρία.
Αν αντί να τους «κουνάτε το δάχτυλο» εκμεταλλευόσασταν αυτό ακριβώς το κεφάλαιο του Οργανισμού, σήμερα θα αναπτύσσατε ένα ελπιδοφόρο κατ’ οίκον Σύστημα ΦΥΚ. Αντί αυτού, σχεδιάσατε, υπό την καθοδήγηση συμβούλων και τεχνοκρατών, ένα θνησιγενές σύστημα. Καλές οι υπηρεσίες των συμβούλων αλλά παρουσιάζουν ένα βασικό μειονέκτημα. Στερούνται της άμεσης, βιωματική σχέσης με το μεγάλο έργο που καθημερινά επιτελείται στα Φαρμακεία μας και τα Σημεία Διάθεσης ΦΥΚ.
Αν κάτι σας «φωνάζει» η σημερινή κατάσταση είναι να εμπιστευτείτε και να ενισχύσετε το έργο των υπαλλήλων, να σχεδιάσετε με βάση το δημόσιο συμφέρον και να μη σκορπάτε εκατομμύρια, που δεν σας ανήκουν, από εδώ και από εκεί.
Η επιτυχία της υπηρεσίας «Κατ’ Οίκον» είναι και δικός μας στόχος.
Γι΄ αυτό σας καλούμε εκ νέου σε ένα ουσιαστικό διάλογο.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
579_10.07.2025_H οφειλόμενη απάντηση του ΠΑΝ.ΣΥ.ΕΡ. προς τη Διοίκηση Ε.Ο.Π.Υ.Υ 579_10.07.2025_H οφειλόμενη απάντηση του ΠΑΝ.ΣΥ.ΕΡ. προς τη Διοίκηση Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Leave a Reply