Συνολικά -60% το εφάπαξ

Συνολικά -60% το εφάπαξ

Ποιοι και πότε

* Τον Αύγουστο πληρώνονται τα εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Ιούλιο του 2011.
* Τον Σεπτέμβριο σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2011.
* Τον Οκτώβριο σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2011.
* Τον Νοέμβριο σε όσους βγήκαν στη σύνταξη έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012.
* Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα οφειλόμενα σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν ώς τον Απρίλιο του 2012.
* Τον Ιανουάριο τα εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Ιούνιο του 2012.

Συνολικά -60% το εφάπαξ

Νέα εμπλοκή στην καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αναμένεται να δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που εκκρεμούν 33.300 αιτήσεις συνταξιοδότησης και αναμένεται να προστεθούν άλλες 20.000, ξεπερνώντας συνολικά τις 50.000 (ιδιαίτερα από κλάδους του Δημοσίου που βγαίνουν σε κινητικότητα και διαθεσιμότητα), ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει την περικοπή του έως και 60%.

Για την απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Ταμείο απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση που έχει λάβει το Ταμείο από τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει μόλις 1,12 δισ. ευρώ.

«Ο απαιτούμενος χρόνος για την καταβολή εφάπαξ, που σήμερα είναι 2 χρόνια, αναμένεται να αυξηθεί στα 4 χρόνια», τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος των ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάσης Καποτάς, καθώς μέσα στο 2014 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εκατοντάδες καθηγητές που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, καθώς και υπάλληλοι των άλλων υπουργείων που θα μπουν στην κινητικότητα.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουν «κλειδώσει» οι νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1ης/1/2014 στα εφάπαξ τα οποία χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας – ΝΠΔΔ, καθώς η επιτροπή που θα κάνει τις σχετικές προτάσεις έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της για τη μηχανογραφική εφαρμογή της νέας τεχνικής βάσης υπολογισμού των εφάπαξ.

Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εξετάζεται οι μειώσεις να έχουν αναδρομική ισχύ και να «πιάνουν» τις εκκρεμείς αιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για μειώσεις από 10%-25%, που σε συνδυασμό με τις μειώσεις κατά 38,5% που προηγήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, θα σημάνουν αθροιστικά μείωση κατά 60%.

Τα νέα ποσά εφάπαξ θα είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σημαντικά μειωμένα, αφού θα διαμορφώνονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου, τα έσοδα από τις εισφορές των «εν ενεργεία», τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων και άλλων οικονομικών παραμέτρων, σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4046/12, ο οποίος επιβάλλει το «μηδενισμό» των ελλειμμάτων και τη διακοπή κάθε κρατικής επιχορήγησης.

Οι μειώσεις

Καθοριστικός παράγοντας για το ύψος των μειώσεων συνολικά σε όλα τα Ταμεία θα είναι οι αναλογιστικές μελέτες κάθε Ταμείου (στην Επιτροπή μετέχει μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής) και η υπουργική απόφαση η οποία έχει εκδοθεί από τις 31/12/2012, σε εφαρμογή του ν. 4046, προβλέποντας ανασχεδιασμό της τεχνικής βάσης υπολογισμού με μαθηματικό τύπο (αντί των «κλειδωμένων» – προκαθορισμένων ποσών που ήδη «κουρεύτηκαν» από 2% έως και 83%).

Η αδυναμία δημιουργίας ατομικών λογαριασμών των παλαιών ασφαλισμένων εγκυμονεί κίνδυνο να γίνουν «οριζόντιες» μειώσεις, ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αποφασιστεί η ενοποίηση των Ταμείων Πρόνοιας (κατ’ αντιστοιχία με την ενοποίηση των επικουρικών) οι περικοπές στα εφάπαξ θα είναι «πολλών ταχυτήτων», ανάλογα με την οικονομική επάρκεια κάθε Ταμείου, στο δε Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προδιαγράφεται ο κίνδυνος, μετά τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, τα σχετικά ποσά να περιοριστούν σε 5.300-7.000 ευρώ, αντί των 38.000 ευρώ που καταβάλλονται σήμερα.

 

Πηγή: ΕΝΕΤ