popokp

Επιστολή προς τη Βουλή των Ελλήνων για το σχέδιο Νόμου περί Συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων και τροποποιήσεις του ν. 4093/2012

popokpΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ                                                        

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ                                                            

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ: 21033137322103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

 

Αθήνα 14/1/2012
Αρ. Πρωτ: 3287

 

ΠΡΟΣ : ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

               Κοινοβουλευτικές Ομάδες

               ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

               ΣΥΡΙΖΑ

               ΠΑΣΟΚ

               ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

               ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

               ΔΗΜΑΡ

               ΚΚΕ

 

 

Κυρίες κ Κύριοι Βουλευτές

 

Στο υπό κατάθεση για ψήφιση Σχέδιο Νόμου με τίτλο:                

Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις του ν. 4093/2012, κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έγκριση των Σχεδίων των Συμβάσεων Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ, με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υποχρεώσεων ΣΙΤ» και της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ε.Τ.Χ.Σ., της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΤτΕ με τίτλο «Διευκόλυνση αποπληρωμής Τόκων Ομολόγων», παροχή εξουσιοδοτήσεων για την Υπογραφή Συμβάσεων» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.

Στο κεφάλαιο Ζ΄ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» στο άρθρο 35 «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4093/2012» και στην παράγραφο 5 αναφέρεται : «το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου ΙΑ.5 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 καταργείται»

 

Με το ν.4093/2012 στο άρθρο 1 στην παράγραφο ΙΑ της υποπαραγράφου ΙΑ.5 προβλέπονται οι μειώσεις του εφάπαξ βοηθήματος ποσοστιαία κατά φορέα – τομέα πρόνοιας, στο τέλος δε αυτής προβλέπεται «με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης κ Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του ΔΣ των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο φορέων κοινωνικής ασφάλισης πλην του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%».

 

Οι μειώσεις εφάπαξ που προβλέφτηκαν με τον ανωτέρω νόμο είναι υπέρογκες και στηρίχτηκαν σε οικονομοτεχνικές μελέτες αμφιβόλου ποιότητας και όχι σε αναλογιστικές μελέτες των φορέων – τομέων κοινωνικής ασφάλισης (πχ στον τομέα πρόνοιας υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ μείωση κατά 42,29% κλπ).

 

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 229/19-11-2012 τεύχος πρώτο άρθρο 10 παράγραφος 5 η ανωτέρω διάταξη καταργήθηκε. Με το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα στη Βουλή επιχειρείται και η νομιμοποίηση της κατάργησης της ανωτέρω παραγράφου, στερώντας την δυνατότητα με εμπεριστατωμένες αναλογιστικές μελέτες (και όχι οικονομοτεχνικές) να εξαχθούν τα σωστά αποτελέσματα και να αποφευχθούν αδικίες. Εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι σε διαφορετικούς τομείς πρόνοιας με ίδιο ασφάλιστρο τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και την ίδια απόδοση εφάπαξ τώρα να έχουν διαφορετικούς συντελεστές μείωσης.

 

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη παράγραφος να παραμείνει ως έχει στο ν.4093/2012 και να μην καταργηθεί για να αποφευχθούν οι όποιες στρεβλώσεις στο σύστημα.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

     ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ                                                                        ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΦΥΡΗΣ