logo final

Ανακοίνωση 17-03-2010

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 17/3/2010

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 2881

Σταδίου 31 105 59 Αθήνα

Τηλ: 2103313732 – 2103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες ,οι

Οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και στον ΟΠΑΔ, βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις από τα σκληρά και άδικα μέτρα που μονομερώς επέβαλε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή έχουμε εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει το οικονομικό κίνητρο παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, εργαζόμενους που δεν τους έχουν εγκριθεί οι υπερωρίες για το 2010 και μια μερίδα εργαζομένων που για δεύτερη χρονιά δεν πληρώνονται από καθαρά γραφειοκρατικές αντιλήψεις και νοοτροπίες προϊσταμένων. Με δυο λόγια ζούμε στο χώρο μας ένα ιδιότυπο καθεστώς κοινωνικού ρατσισμού.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται θα έχουν μείωση εισοδήματος για κάθε εργαζόμενο στα Ασφαλιστικά Ταμεία από 1565-3280 ευρώ. Αν προσθέσουμε και την μείωση εισοδήματος που θα προκύψει από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας (αύξηση καυσίμων, αύξηση ΦΠΑ κλπ) τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν συνολικές ετήσιες απώλειες εισοδήματος 2-3 μισθούς.

Τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα των Ασφαλιστικών Οργανισμών παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ραγδαία επιδείνωση. Τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό έχουν φέρει στα πρόθυρα χρεοκοπίας μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό. Οι διοικήσεις είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και αδυνατούν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και στις αυξημένες ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.

Η εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι κλάδοι υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων σχεδόν ανυπεράσπιστοι, χωρίς σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς γίνονται βορά στους επιτήδειους που διαχρονικά πλουτίζουν σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος.

Την ίδια αρνητική πορεία ακολουθούν ακόμα μέχρι και σήμερα οι δαπάνες για το φάρμακο.

Όλα αυτά τα συμφέροντα που αφαιρούν πόρους από το σύστημα με πλασματικές υπηρεσίες υγείας, αλόγιστη συνταγογράφηση κλπ και το οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία, παραμένουν ακόμα στο απυρόβλητο.

Η ατιμωρησία και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών είναι σκληρή αλήθεια και πραγματικότητα.

Σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας και ουσιαστικά στο λειτουργικό και οικονομικό αδιέξοδο είχαν οι ενοποιήσεις (Ν.2676/99 και Ν.3655/08). Ιδιαίτερα ο Ν 3655/08 έγινε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες συγκεκριμένης φιλοσοφίας και ουσιαστικά αποδιοργάνωσε περισσότερο τα ταμεία και αύξησε σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος.

Η έλλειψη κτιριακών υποδομών, σύγχρονων μορφών οργάνωσης και οι άθλιες συνθήκες εργασίας είναι κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων Tαμείων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη και σε ορισμένους χώρους ξεπερνάει το 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει λόγω και της επικείμενης κατάθεσης του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Η καθημερινή πίεση καθώς και το βάρος όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα το σηκώσουν και πάλι στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι στο χώρο μας, στους οποίους είναι φυσικό όλα τα παραπάνω να έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό αίσθημα οργής και αγανάκτησης..

Εκτίμηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας είναι ότι οι αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων δεν σταματούν εδώ, αλλά θα συνεχιστούν με ανατροπές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων .

Απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή έχουμε χρέος να μην μείνουμε απαθείς θεατές των εξελίξεων.

Η κρίση και οι οδυνηρές συνέπειες πρέπει να μας κινητοποιήσουν, να μας αφυπνίσουν ώστε να συντονίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας και τον αγώνα μας σε κεντρικό και κλαδικό επίπεδο.

Είναι κοινή η διαπίστωση ότι στη σημερινή συγκυρία , το βάρος της οργάνωσης του αγώνα καλείται να σηκώσει η ΑΔΕΔΥ αφού τα οικονομικά μέτρα θίγουν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και η στήριξή μας στον αγώνα αυτόν πρέπει να θεωρείται αναγκαία και επιβεβλημένη.

Παρόλα αυτά και επειδή η εντεινόμενη οξύτητα των προβλημάτων των εργαζόμενων στο χώρο μας, μας επιβάλει να μην εφησυχάζουμε, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τις Διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε μαζί με κλιμάκια της Ομοσπονδίας να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους σε κάθε χώρο δουλειάς. Προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και την προκήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας για συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων έξω από το Υπουργείο.

Πρέπει από αυτόν τον αγώνα να μην λείψει κανείς.

Ο αγώνας αυτός να γίνει συλλογικά και μαζικά, να είναι κοινός να είναι ενωτικός, για να είναι αποτελεσματικός στην αναχαίτιση αυτής της αντιλαϊκής άδικης και αδιέξοδης πολιτικής.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ                                       ΝΙΚΟΣ ΡΙΣΣΑΚΗΣ