logo final

Ανακοίνωση συνάντησης με Πολιτική Ηγεσία Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας την Παρασκευή 4/6/2010 είχε συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά μας θέσαμε υπόψη τους όλα τα προβλήματα που απασχολούν όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους Οργανισμούς τα Ταμεία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά στα προβλήματα αλλά για να σας δώσουμε το κλίμα θα σας πούμε ενδεικτικά θέσαμε προβλήματα Διοικήσεων, αμοιβών και εκκρεμοτήτων για τους εργαζόμενους στον Ο.Ε.Ε. και Ο.Ε.Κ, προβλήματα θεσμικά, οργανωτικά, έλλειψης προσωπικού και στελέχωσης, προβλήματα εσόδων, δαπανών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Ασφαλιστικό και το μνημόνιο αναφερθήκαμε στους λανθασμένους χειρισμούς και τις επιπτώσεις που αυτά συνεπάγονται για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Δυστυχώς συνάδελφοι απαντήσεις σε όλο αυτό το πλαίσιο των προβλημάτων δεν πήραμε.

Μας περιέγραψαν μόνο το χρονοδιάγραμμα εκδήλωσης των πρωτοβουλιών για το ασφαλιστικό μέχρι τέλος Ιουνίου και ψήφισή του το Α΄15ήμερο του Ιουλίου. Για το περιεχόμενο και την φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού δεν υπήρξε καμιά απολύτως αναφορά και ενημέρωση. Μας τόνισαν μάλιστα ότι μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού και του εργασιακού, θα ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα των Ταμείων.

Το μόνο θέμα που φαίνεται ότι συζητείται είναι η κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού γεγονός αδιάφορο για τους εργαζόμενους της χώρας στη σημερινή οικονομική κατάσταση…

Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο μας προβληματίζει και μας ανησυχεί αλλά μας δίνει την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου δεν έχουν πλήρη αίσθηση και εικόνα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Ταμεία και τις υπηρεσίες .

Συνάδελφοι ,

Αξίζει να σας θυμίσουμε ότι πριν περίπου ένα χρόνο μιλούσαμε ότι τα Ταμεία βρίσκονται στην χειρότερη οικονομική και λειτουργική κατάσταση από ποτέ, μιλούσαμε για κατάρρευση και αποδιοργάνωση.

Φέτος, λοιπόν, σας λέμε με λύπη και απόλυτη ειλικρίνεια ότι τα Ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο έχουν καταρρεύσει οργανωτικά και λειτουργικά και αδυνατούν να διαχειριστούν ακόμα και απλά προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να έχουμε ουσιαστικά Ταμεία χωρίς Διοικήσεις, χωρίς οργάνωση, χωρίς προσωπικό, χωρίς στόχους, χωρίς προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

Το αποτέλεσμα αυτής της οργανωτικής και λειτουργικής διάλυσης θα είναι η οικονομική κατάρρευση και οι ευθύνες τότε της Κυβέρνησης και της Πολιτικής Ηγεσίας θα είναι μεγάλες.

Πρέπει οι κυβερνώντες να αντιληφθούν ότι κανένα σχέδιο νόμου που βασίζεται στην περικοπή συντάξεων δεν θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού και να αντισταθμίσει την απώλεια πόρων από τα έσοδα και τις σπατάλες στους κλάδους ασθένειας, εάν δεν δοθεί προτεραιότητα και δεν γίνει αποτελεσματική η καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών.

Σήμερα έχουμε την αίσθηση ότι ο μόνος κυβερνητικός μηχανισμός που λειτουργεί με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια είναι ο μηχανισμός περικοπής μισθών και αφαίρεσης δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι του χώρου μας αν και στοχοποιημένοι , αγανακτισμένοι , οργισμένοι και χωρίς ελπίδα για το αύριο προσπαθούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις μεγάλες ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας και να κρατήσουν σε λειτουργία μια πλήρως αποδιοργανωμένη μηχανή.

Το μέγεθος η ένταση η οξύτητα των προβλημάτων δεν επιτρέπει σε κανέναν μας εφησυχασμό ανοχή και σιωπή.

Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της Ομοσπονδίας προγραμματίζει σειρά κινητοποιήσεων για το επόμενο 15ημερο.

Το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων θα σας γνωστοποιηθεί μετά και την συνεδρίαση της Ομοσπονδίας με νεότερη ανακοίνωσή μας.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ                ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ