logo final

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 26/5/2010

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 2927

Σταδίου 31 105 59 Αθήνα

Τηλ: 21033137322103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,

Το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με τα χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Μεταξύ άλλων προβλέπει

  • Ενοποίηση όλων των Ταμείων σε 3 (πλην των Ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών, νομικών και υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος).

  • Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους μετά το 2015 (υπολογισμός συντάξεων σύμφωνα με σύνολο εργασιακού βίου)

  • Κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης και ουσιαστικά η σύνταξη θα στηρίζεται στο προνοιακό κομμάτι των 360 που δεν είναι σταθερό αλλά συνδεδεμένο με την πορεία του ΑΕΠ και την αναλογική σύνταξη που θα προκύπτει αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών

  • Αύξηση με έμμεσο τρόπο των εισφορών και του ορίου ηλικίας αφού υποχρεώνει για να μην πούμε εκβιάζει την παραμονή των ασφαλισμένων στην εργασία μέχρι και 40 χρόνια.

  • Συνταξιοδότηση στο 65ο έτος για όλους τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2015συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων πριν το 1993

  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ στα 65 μέχρι το 2013. αυτό το μέτρο θα προκαλέσει αύξηση ορίων ηλικίας έως και 20 έτη.

  • Μείωση των συντάξεων κατά 6% τον χρόνο από 1/1/2011, για όσους συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 40 χρόνια

  • Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι περίπου 1,2% του συντάξιμου μισθού για κάθε χρόνο ασφάλισης από 2% το χρόνο που είναι μέχρι σήμερα

  • Αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, στα 60 από 1/1/2011

  • Καμιά ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από 1/1/1993

  • Μείωση της κύριας και επικουρικής σύνταξης. Η μείωση δε για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι από 30-50%

  • Την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1400 ευρώ από 3-9%

  • Εισαγωγή αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των ορίων ηλικίας όπου για κάθε τρία χρόνια από το 2020 θα αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο.

Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ψήφισε το Ν. 3845/ 6-5-2010 (μνημόνιο) είναι υποκριτικό και ταυτόχρονα παραπλανητικό να εμφανίζεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου «ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα για το ασφαλιστικό».

Απαιτούμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο σοβαρότητα ειλικρίνεια και αξιοπιστία.

Απαιτούμε να σταματήσουν να υποτιμούν την νοημοσύνη μας να σταματήσει ο εμπαιγμός η υποκρισία οι λεονταρισμοί και τα «κροκοδείλια δάκρυα» για τα μέτρα που έχουν προαποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς και πάντα για την σωτηρία του ασφαλιστικού.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν ειλικρίνεια σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Η Κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της και τους χειρισμούς της, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων και ότι αντιμετωπίζει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά.

Οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις καθημερινά την διαψεύδουν και την εκθέτουν στα μάτια των εργαζομένων και της κοινωνίας .

Η Κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να αντιληφθούν το συντομότερο δυνατό ότι αυτό το σχέδιο νόμου και αυτές οι προτάσεις αποδομούν το κοινωνικό κράτος το κράτος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης .

Όλο αυτό το οικοδόμημα που κατασκευάζουν θα αποδειχθεί ότι είναι σαθρό χωρίς βάσεις και θεμέλια και πολύ σύντομα θα καταρρεύσει οδηγώντας στην εξαθλίωση χιλιάδες ασφαλισμένους.

Αυτό το σχέδιο νόμου και όπως έχει σχεδιαστεί θα καταλήξει να γίνει σύγχρονο ναρκοπέδιο που δεν θα παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια στη νέα γενιά και τους νέους ασφαλισμένους .

Τα λάθη και οι ευθύνες της Πολιτικής Ηγεσίας και της Κυβέρνησης είναι βαρύτατες και η επίκληση της κρίσης δεν πιστεύουμε ότι από μόνη της είναι ικανή να τα μετριάσει.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ                    ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ