proedros_article

Η γενιά της μερικής απασχόλησης θα είναι η γενιά της μερικής σύνταξης

proedros_articleΣυνέντευξη του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής στην εφημερίδα “Τα Νέα”, τον Μάιο του 2010.

1. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;
Υποχωρεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρείται η αναδιανομή εισοδήματος εντός του συστήματος, δεν υπάρχουν νέοι πόροι χρηματοδότησης.

2. Μειώσεις στις συντάξεις με τη νέα διαδικασία;
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από 1/1/2013 και μετά, θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.

3. Τι αλλάζει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;
Έχουμε σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων και κυρίως για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

4. Υπάρχει περίπτωση η τρόικα να μας επιβάλει και νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο;
Οι πιέσεις που ασκούνται για περιορισμό των δαπανών για τις συντάξεις είναι γνωστές, δεν αποκλείω καθόλου το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να υπάρξει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

5. Οι μεγάλες πληγές του Ασφαλιστικού;
Η διαχρονική ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση, η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών υγείας, η αναποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι μερικές από τις πολλές πληγές του Ασφαλιστικού.

6. Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας;
Η αδυναμία ελέγχου των δαπανών υγείας έχουν ως συνέπεια 3,5 δις ευρώ ετήσιες απώλειες για το σύστημα.

7. Κύμα φυγής στη σύνταξη;
Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο οδηγεί πολλούς εργαζομένους πρόωρα στη σύνταξη.

8. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων;
Η οικονομική κατάσταση των Ταμείων έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται ούτε οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, που για το ΙΚΑ είναι 5 δις ευρώ και για τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) στα 3,6 δις ευρώ.

9. Πολλά τα παράπονα των ασφαλισμένων από την εξυπηρέτησή τους;
Είναι αλήθεια ότι τα παράπονα των ασφαλισμένων είναι μεγάλα και η εξυπηρέτησή τους το επόμενο διάστημα θα χειροτερέψει αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

10. Ο χρόνος έκδοσης συντάξεων;
Παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων από 6-9 μήνες για ασφαλισμένους σε έναν φορέα, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική η καθυστέρηση είναι από 12 μήνες έως 2,1/2 χρόνια, ανάλογα με το Ταμείο. Οι χρόνοι έκδοσης των συντάξεων μετά και τη μαζική συνταξιοδότηση υπαλλήλων αναμένεται να αυξηθούν.

11. Η κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων;
Βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Περίπου 19.000 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για να ικανοποιηθούν χρειάζονται πάνω από 850 εκατ. ευρώ.

12. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο;
Φαίνεται ότι γίνεται άμεσα και με βίαιο τρόπο χωρίς τα αναγκαία μεταβατικά όρια, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή οικογενειακών προγραμματισμών και δικαιωμάτων.

13. Η απασχόληση συνταξιούχων;
Η απασχόληση των συνταξιούχων με τις νέες ρυθμίσεις θα είναι σχεδόν απαγορευτική και ίσως οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα στη μαύρη εργασία.

14. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;
Αν όσα λένε οι αρμόδιοι είναι αληθή, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

15. Τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση;
Είναι μονομερή, σκληρά, κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Αυξάνουν την ανεργία και οδηγούν τη χώρα στην ύφεση.

16. Οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο;
Το πάγωμα των μισθών, η κατάργηση των δώρων και επιδομάτων, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα κλπ), η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αθροίζουν περίπου 35% απώλειες εισοδήματος για τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία.

17. Διαπιστώνετε αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης;
Το χαρακτηριστικό της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης είναι η αναντιστοιχία λόγων και έργων.

18. Ποιοι ευθύνονται για τη σημερινή κρίση;
Η ευθύνη για τη σημερινή κρίση βαρύνει αποκλειστικά το πολιτικό σύστημα και ειδικότερα τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και σε καμιά περίπτωση τους εργαζομένους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

19. Η διαφθορά (και) στα ασφαλιστικά ταμεία;
Να δοθεί τέλος στο διαχρονικό φαινόμενο της ατιμωρησίας στο Δημόσιο και να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για αναζήτηση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για μεγάλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως ομόλογα και σπατάλες στους κλάδους υγείας.

20. Ασφαλιστικό και νέα γενιά;
Το νέο Ασφαλιστικό στερεί την ελπίδα και το δικαίωμα στους νέους για μια αξιοπρεπή σύνταξη. Η γενιά της μερικής απασχόλησης θα είναι και η γενιά της μερικής σύνταξης.