Όχι μόνο οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας, κόστους ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τιμές καυσίμων και απληστίας στις υπηρεσίες εστίασης-διαμονής, αλλά και όσοι έχουν κουπόνια (επιδοτούμενες διακοπές), δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και να κάνουν χρήση του «προνομίου».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με αντικείμενο τις νέες καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών στην Ελλάδα, συνεπεία των ανατιμήσεων καταδεικνύει τη μεγάλη οικονομική δυσχέρεια που βιώνουν εκατομμύρια πολιτών «ένας στους δύο δεν θα πάει διακοπές, έξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι…».
Έτσι λοιπόν έρχεται το «κοινωνικό» κράτος και προσφέρει, μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού. Είναι επιδοτούμενα κουπόνια για μιας εβδομάδας διακοπές με μικρή συμμετοχή του κοινωνικού τουρίστα (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων και μετέχουν σε αυτό τα πιο φτωχά στρώματα με βάση τη φορολογική δήλωση-ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).
Έλα όμως που και έτσι, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μικρή ιδία συμμετοχή και δεν κάνουν χρήση του «προνομίου».
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΑΕΔ-ΟΕΚ-ΟΕΕ «πάνω από το 20% των δικαιούχων Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού δεν χρησιμοποιήθηκε τη διετία 2022-23, ενώ το 50% των Δελτίων δεν «κινήθηκαν» το 2019…».
Βασική αιτία για τη μη… ανταπόκριση των κοινωνικών τουριστών είναι η ιδία συμμετοχή, το φαγητό έξω, η βενζίνη για τη μετακίνηση και, φυσικά, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Ωστόσο, πέραν του κόστους των… δωρεάν κουπονιών, υπάρχει και πρόβλημα με τον κακό προγραμματισμό.
«Τα Δελτία διανέμονται μέσα στο καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο), περίοδο κατά την οποία ήδη είναι «κλεισμένα» για τη θερινή σεζόν τα καταλύματα ή πολύ ακριβά τα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην μπορούν να βρουν σχετικά προσιτό δωμάτιο» αναφέρει ο Πρόεδρος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Λιβέρης.
Η αλήθεια είναι ότι ο έγκαιρος προγραμματισμός μπορεί να επιτύχει καλύτερες τιμές. Δεν μπορεί ο κοινωνικός τουρίστας να οδηγείται σε συμπεριφορά ταξιδιώτη της τελευταίας στιγμής.
Θα πει κανείς ότι τα Δελτία έχουν διάρκεια ένα χρόνο, κατά συνέπεια θα μπορούσε κάποιος δικαιούχος να κάνει χρήση την επόμενη χρονιά.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί το κάνουν. Γι’ αυτό και τα άκυρα Δελτία από 50% το 2019, όταν μοιράζονταν τον Αύγουστο για χρήση από τον Σεπτέμβριο, έπεσαν τώρα στο 20%. Ωστόσο παραμένει ένα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό. Δηλαδή ένα υψηλό ποσοστό κοροϊδίας και φενακισμού των πιο αδύνατων συνανθρώπων μας.
Γιατί δεν μπορεί να δίνεις σε κάποιον οικονομικά αδύνατο υπόσχεση για φθηνές διακοπές, αλλά του χρόνου…
Αποκλείονται για δύο χρόνια
Το χειρότερο όλων είναι ότι όσοι δεν μπορούν φέτος να βάλουν από την τσέπη τους 200-300 ευρώ για μια εβδομάδα διακοπών, αποκλείονται από τις δύο επόμενες κληρώσεις (2025 και 2026). Άρα, από το 2027 μπορούν να ελπίζουν ότι θα κληρωθούν εκ νέου και να πάνε τότε μια εβδομάδα διακοπές…
Και αυτοί που αποκλείονται για τρία χρόνια από ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι κυρίως εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ και μακροχρόνια άνεργοι.
Προβληματική εξάλλου είναι και η άκαμπτη στάση της ΔΥΠΑ καθώς «δεν δίνει τη δυνατότητα για την τμηματική ενεργοποίηση της επιταγής (κοινωνικού τουρισμού) παρότι είναι σε ηλεκτρονική μορφή με αποτέλεσμα αν κάποιος δικαιούχος βρει δωμάτιο για π.χ. 3 ημέρες να χάνει την επιδότηση των υπολοίπων τριών» σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον τέως ΟΑΕΔ.
Leave a Reply