Οι πληγές των ασφαλιστικών ταμείων

Οι πληγές των ασφαλιστικών ταμείων

Οι πληγές των ασφαλιστικών ταμείωνΜε μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που  επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στον τομέα της  υγείας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής  Πολιτικής  κ.Θανάσης Καποτάς  από το βήμα  των εργασιών του 28ου ετήσιου συνεδρίου που ξεκίνησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν,Το ΙΚΑ, που μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησης και συγκεκριμένα τα 2,7 δισ. από τα 4,1 δισ. που έχουν προβλεφθεί προσφεύγει κάθε μήνα σε δανεισμό προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα έσοδα του Ταμείου παρουσιάζουν συνεχή μείωση.
Ο 1 στους 3 εργαζόμενους εργάζεται ανασφάλιστος και η εισφοεροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακόμη 6,7 δισ. είναι οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν και 7,5 δισ. ευρώ οι βεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, (ΟΕΚ-ΟΑΕΔ-ΤΕΑΠΟΚΑ).

Σε ότι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου οι ασφαλισμένοι που υποβάλουν σήμερα τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, θα εισπράξουν το εφάπαξ μετά από μια επταετία.
Ήδη εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ για την κάλυψη των οποίων θα απαιτηθούν περίπου 2 δισ.. ευρώ. Τα έσοδα του ταμείου αρκούν για να καλύψουν 500 εφάπαξ το μήνα και είναι ενδεικτικό, ότι αυτή τη στιγμή εκδίδονται βοηθήματα για όσους έχουν απόφαση συνταξιοδότησης πριν από 2 χρόνια.
Τέλος, σε καθολική αδυναμία πληρωμής κινδυνεύει να βρεθεί μέσα στους επόμενους μήνες ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών και Υπηρεσιών Υγείας, (ΕΟΠΥΥ), ενώ τα σωρευμένα ελλείμματα του Οργανισμού, κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν και τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Καποτάς  αναφερόμενος στις βασικές αιτίες του οικονομικού προβλήματος των ταμείων  σημείωσε την ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του, την εισφοροδιαφυγή και την οικονομική αφαίμαξη λόγω και του PSI .

Η κατάσταση είναι ανησυχητική δεν είναι όμως μονόδρομος είπε ο  κ. Καποτάς  και ανέπτυξε έξι  άξονες  που όπως είπε, μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία και να ξαναβάλουν τα ταμεία σε βιώσιμη οικονομικά πορεία και αποτελεσματική λειτουργία.

1-Να υπάρξει  άμεσα ένας συνολικός σχεδιασμός και  αναδιοργάνωση  των υπηρεσιών των ταμείων, για να μπορέσουν αυτά να ανταποκριθούν και στις αυξημένες ανάγκες, αλλά και να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Σε διαφορετική περίπτωση όσοι στόχοι και να τεθούν,είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής  Πολιτικής.

2-Να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών  με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και την  καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

3-Να επεκταθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

4-Να γίνει ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

5- Να αποκατασταθούν οι απώλειες των ταμείων από το PSI .

6-Να εφαρμοσθούν πολιτικές ενίσχυσης και στήριξης της εργασίας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να περιορισθεί η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.