ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Εμπορευματοποιεί την κατοικία και επιδοτεί την αστυφιλία

Υπέρ της εγκατάλειψης της Περιφέρειας και της πλήρους εμπορευματοποίησης της κοινωνικής κατοικίας… εργάζεται ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ).

Ως καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), η ΔΥΠΑ χορηγεί πλέον, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, στεγαστικά δάνεια, έστω για περιορισμένο αριθμό άστεγων εργατοϋπαλλήλων ηλικίας έως 39 ετών.

Ουσιαστικά πρόκειται για 3.500 δάνεια που θα στεγάσουν μόλις 10.000 ωφελούμενους (μέλη οικογενειών). Το κόστους του προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ, όταν τα αποθεματικά του πρώην ΟΑΕΔ για προγράμματα στέγασης ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ…

Πρόσθετα, το εν λόγω πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά την αγορά παλιότερης-υφιστάμενης κατοικίας-διαμερίσματος ηλικίας άνω των 15 ετών και σε καμιά περίπτωση ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο.

Ουσιαστικά η ΔΥΠΑ επιδοτεί την αστυφιλία και την περεταίρω ερήμωση της υπόλοιπης χώρας. Εντείνοντας έτσι το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η επιδότηση για ανέγερση θα οδηγούσε: α/στην προσφορά νεότευκτης οικοδομής σε ένα νέο ζευγάρι, β/με μικρότερο κόστος τόσο για τον μισθωτό-δανειολήπτη όσο και για την ΔΥΠΑ και γ/θα λειτουργούσε υπέρ της οικονομικής και περιφερειακής τόνωση της χώρας (κίνητρο παραμονής σε… ακρίτες).

Ερήμωση Περιφέρειας

Περιφέρεια που ερημώνει λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας, απουσία υποδομών, σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και γήρανσης-ακαταλληλότητας των παλαιών πατρικών οικογενειών (στο βαθμό που υπάρχουν).

Υπάρχει όμως και τα θέμα της ποιοτικής κατοικίας, δηλαδή την ιδιόκτητη μονοκατοικία σε χωριό ή την περιφέρεια μιας μικρής επαρχιακής πόλης, αντί το παλαιό διαμέρισμα σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά της πρωτεύουσας που, πιθανότατα, χρήζει επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης…

Ειδικά όταν το κόστος ανέγερσης-κατασκευής (σ.σ. ακόμη και 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μια άριστη κατασκευής, στην περιφέρεια πολύ λιγότερο), υπολείπεται σημαντικά του πιο υποβαθμισμένου διαμερίσματος (το μέσο κόστος αγοράς μιας κατοικίας 15-20 ετών έχει φτάσει στα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό).

«Σε ένα γενναίο πρόγραμμα στέγασης του ΟΕΚ πριν 40 χρόνια, το 1983, ο ΟΕΚ προσέφερε δάνεια αυτοστέγασης για αγορά διαμερίσματος, ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδα, ακόμη και δαπάνη του 25% του δανείου για αγορά οικοπέδου και ανέγερση της κατοικίας με το υπόλοιπο 75%» μας εξηγεί ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στον πρώην ΟΕΚ Κωνσταντίνος Λιβέρης.

Από την άλλη, η ΔΥΠΑ χορηγεί δάνεια αγοράς μεταχειρισμένης κατοικίας το πολύ στο 90% της αξίας, ενώ υπάρχουν έξοδα μεταβίβασης, φακέλου του δανείου στην τράπεζα κ.α. Και όλα αυτά για και οικογένεια με ετήσια εισοδήματα 11.000 και 12.000 €, «ενώ θα πρέπει να έχουν αποταμιεύσεις 15.000 € και πάνω για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ δανείου και τιμής αγοράς» σημειώνει ο κ.Λιβέρης.

Μια οικογένεια μισθωτών με 800 ή ακόμη και 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, αφενός θα πρέπει να έχει κάνει οικονομίες ενόσω έμενε στο ενοίκιο ώστε να μπορέσει να διαθέσει το εισόδημα ενάμιση έτους για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ δανειοδότησης και κόστους κατοικίας και, αφετέρου, θα πληρώνει δόση για τα επόμενα 30 χρόνια. Και όλα αυτά για ακίνητα άνω των 15 ετών (η ΔΥΠΑ δεν επιδοτεί νεώτερο ακίνητο).

Τότε που το ακίνητο θα είναι σχεδόν 50 ετών και ο δανειολήπτης έως και 69 ετών…