Ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής «ήλεγξε» τον νέο Δήμαρχο Αθηναίο Χάρη Δούκα, που είχε ένα μήνα στο αξίωμα, για τα κλειστά διαμερίσματα…
Την ίδια στιγμή όμως ο αρμόδιος Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που έχει ενσωματωθεί στη νυν ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αντί να επιδοτεί την αγορά και την ενοικίαση κατοικιών, διατηρεί κλειστά 121 διαμερίσματα, κατασκευασμένα με χρήματα (εισφορές) των εργαζομένων και χάνει οικόπεδα γιατί δεν εξέδωσε οικοδομικές άδειες. Αλλά ξοδεύει για διαφημίσεις και δημόσιες σχέσεις…
Όλα αυτά την περίοδο που τα ενοίκια στην αγορά έχουν πάρει φωτιά, αντανακλώντας την κρίση στέγης. Λόγω του Airbnb, της «Χρυσής Visa», της έκρηξης στις τιμές των πρώτων υλών, της απόσυρσης (σ.σ. από το 2010) του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από την στήριξη των αστέγων εργατοϋπαλλήλων κ.α.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του πρώην ΟΕΚ Κωνσταντίνο Λιβέρη «121 σπίτια του ΟΕΚ παραμένουν κλειστά, χωρίς δικαιούχους και σαπίζουν από την υγρασία, ενώ –υποτίθεται- το κράτος ψάχνει τρόπους να βρει σπίτια για ενοικίαση…»
Η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία απεικονίζεται καθαρά από την αγωνιώδη αναζήτηση προσιτής στέγης των νέων, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Πλην εις μάτην…
«Τα τελευταία πέντε χρόνια στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) απευθύνθηκαν χιλιάδες πολίτες που ήθελαν να μάθουν εάν είναι δικαιούχοι για τα σπίτια του ΟΕΚ που επρόκειτο, κατά την κυβερνητική ρητορική, να διατεθούν δωρεάν. Σε πολλές δημοσιεύσεις μάλιστα διάβαζαν ότι τα σπίτια είναι χιλιάδες με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν εμάς, τους υπαλλήλους όταν τους απαντούσαν ότι δεν ξέρουμε τίποτα σχετικά», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι ο λογαριασμός στέγασης της ΔΥΠΑ έχει αποθεματικά 700 εκ., τα οποία βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και υπολογίζονται στα πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης…
Χάνει οικόπεδα
Παρά ταύτα «η ΔΥΠΑ δεν εκπονεί προγράμματα κατασκευής νέων κατοικιών, ενώ εκατοντάδες στρέμματα οικοδομήσιμων γηπέδων έχουν ήδη επιστραφεί στους φορείς και Δήμους, οι οποίοι τα είχαν παραχωρήσει στον ΟΕΚ με ρήτρα επιστροφής τους εάν δεν κατασκευάζονταν κοινωνικές κατοικίες εντός δεκαετίας».
Ταυτόχρονα, για να λάβει ένας μισθωτός επίδομα ενοικίου μόλις 70 ευρώ το μήνα θα πρέπει το ετήσιο εισόδημά του να είναι μικρότερο από 7.000 ευρώ. Δηλαδή να εργάζεται παρτ τάιμ με μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ…
Πέραν της απουσίας στεγαστικής πολιτικής, η κυβέρνηση εμμέσως ορθώνει και πρόσθετα εμπόδια. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΔΥΠΑ:
- Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, που διαφημίζεται πως θα αυξήσει την προσφορά κατοικιών, δεν προβλέπει ανώτατο όριο (ποσό ενοικίασης) ανά τετραγωνικό μέτρο. Αφήνοντας ελεύθερους τους ιδιοκτήτες να τα ενοικιάζουν όσο επιθυμούν, αφού προηγουμένως έχουν εισπράξει κρατική επιχορήγηση.
- Το δημόσιο έχει εισπράξει μέσω του προγράμματος Golden visa πάνω από 2,6 δις € αλλά δεν διοχετεύει ούτε σεντς για νέα προγράμματα αξιοπρεπούς στέγασης.
- Η ΔΥΠΑ δεν ενέταξε ούτε ένα ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για κατασκευές νέων κατοικιών αλλά φρόντισε να εντάξει πολλές χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις και διάφορες μελέτες. Για παράδειγμα, φέτος προβλέπονται για «διαφημίσεις και εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων κονδύλι 4.042.000 €…».
Leave a Reply