logo final

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΠΟΚΠ – ΠΟΣΕ ΙΚΑ

ΠΟΣΕ ΙΚΑ- ETAM

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ- ETAM                                          

Στουρνάρη 30 Αθήνα τ.κ.104 33

Τηλ.: 2105246822 -2105243714

fax: 2105227466

poseika@otenet.gr   

www.poseika.gr

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ: 2103313732 – 2103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

www.popokp.gr

Αθήνα 13-3-2017

Αρ.πρωτ: 3557

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη επίδειξη θράσους από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και για όσα μας αφορούν και αναφέρονται στο δελτίο τύπου της Παρασκευής 10/3/2017 θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Για τις «ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ» και τον ισχυρισμό ότι «η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, κάνει γνωστό επιπρόσθετα ότι η απάντηση και οι διευκρινήσεις δόθηκαν στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, και στις ανησυχίες τους για την πορεία του ΕΦΚΑ» εμείς ούτε γραφικοί θα γίνουμε, ούτε σε επικοινωνιακά παιχνίδια και μικροκομματικές «κοκορομαχίες» θα εμπλακούμε. Άλλωστε τόσο οι σημερινοί όσο και οι προηγούμενοι το ίδιο αντιασφαλιστικό πολιτικό σχέδιο υπηρετούν. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ένα μέρος από το δελτίο τύπου που εκδώσαμε στις 2 Μαρτίου 2017 και αναμένουμε έστω και καθυστερημένα υπεύθυνες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που επανειλημμένα έχουμε θέσει τις τελευταίες εβδομάδες.  

«Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με χθεσινή της ανακοίνωση επιχειρεί να απαντήσει στο πρόσφατο Δελτίο Τύπου των Ομοσπονδιών μας (23/2/2017). Δυστυχώς η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν χρήζει απάντησης από τη μεριά μας διότι στερείται ουσιαστικού περιεχομένου, σε αντίθεση με τις δικές μας παρατηρήσεις, διαπιστώσεις και καταγγελίες που ήταν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ και ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ. Το ανησυχητικό δε είναι πως αυτές αναφέρονται σε πραγματικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι και τα οποία σταδιακά πολλαπλασιάζονται αντί να λιγοστεύουν. Είναι πράγματι τραγικό η Διοίκηση ενός από τους μεγαλύτερους Δημόσιους Οργανισμούς σ’ έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικά τομέα, να εμφανίζεται τόσο αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και αμήχανη, φυγομαχώντας και στρουθοκαμηλίζοντας όχι τόσο απέναντι στις δικές μας καταγγελίες όσο κυρίως στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις που ανέλαβε και αφορούν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας».

Οι ανακοινώσεις μας και τα δελτία τύπου είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να τα αντιπαραβάλλει με τα λιβελογραφήματα της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Αφήνοντας τώρα την επικοινωνιακή «αθλιότητα» ας περάσουμε στην «αθλιότητα» της πολιτικής την οποία υλοποιούν και στην «πολιτικά ύποπτη δημιουργία του ΕΦΚΑ» την οποία αρνούνται. Όσο όμως κι αν προσπαθούν να την ξορκίσουν έχει ήδη συνδεθεί με την άγρια περικοπή των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ο προσδιορισμός της οποίας αποτελεί μια από τις άμεσες και επείγουσες προτεραιότητες που οδήγησαν στην άρον – άρον δημιουργία του ΕΦΚΑ. Μόνον για το χρόνο και τον τρόπο της περικοπής δεν έχει ακόμη υποτίθεται συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές, εκτός κι αν επιλέξει την οδό της ηρωικής εξόδου αφού όμως έχει κάνει όλη τη «βρώμικη δουλειά» προκειμένου να συνεχίσουν οι επόμενοι.

«Ανθολογώντας» επίσης ένα μικρό – προς το παρόν – μέρος από το κείμενο «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση» (Σεπτέμβρης 2014) επιβεβαιώνεται από τους ίδιους η «ύποπτη» πολιτική που με βασικό μοχλό τον ΕΦΚΑ σήμερα εφαρμόζουν :

Οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση

– το ρόλο του Κράτους ως εγγυητή της βιωσιμότητας και κοινωνικής αποτελεσματικότητας του ΣΚΑ

τη δομή και τη λειτουργία της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) που εξατομικεύονται και ιδιωτικοποιούνται

την οργάνωση και την αυτονομία των ασφαλιστικών ταμείων».

1. Κατάργηση της δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μέσω του περιορισμού εγγύησης του κράτους στη βασική (βλέπε εθνική) σύνταξη, την κατάργηση της τριμερούς χρηματοδότησης και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

2. Δραστικός περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε μία βασική σύνταξη φτώχειας και ατομική αποταμίευση.

3. Μετατροπή ενός συστήματος βασισμένου στην αλληλεγγύη των γενεών σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο σύγκρουσης των γενεών και ενοχοποίησης των ηλικιωμένων.

4. Εισαγωγή της ”βασικής” σύνταξης των 360 ευρώ (η συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τείνει προς το ίδιο όριο) που δεν αποτελεί ύστατο δίχτυ ασφαλείας αλλά στρατηγικό στόχο ενός μοντέλου κοινωνικής προστασίας που θα ασχολείται μόνο με την ακραία φτώχεια και όσο θα ασχολείται με αυτήν, θα την διευρύνει. Τα σχέδια της ασφαλιστικής βιομηχανίας ταιριάζουν εξαιρετικά με το στόχο αυτό.

5. Υπολογισμό συντάξιμου μισθού σε όλο τον εργασιακό βίο που καθιστά τη σύνταξη από αναπλήρωση μισθού «εξόδου» σε συσσώρευση αποταμιεύσεων από την εργασία.

6. Μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός περιορισμός των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε να αυξηθούν μόνο κατά 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, ενώ οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί 70%»

(Αναφέρεται βέβαια στην παρ. 2 – αρ. 11 του ν. 3863/10 που διατηρήθηκε και περιλαμβάνεται στην παρ. 4 – αρ. 14 του ν. 4387/16!)

(Οι υπογραμμίσεις δικές μας)

 

Αυτά προς το παρόν κι ας γνωρίζουν πως όσο «ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη» τέτοιες απαντήσεις θα παίρνουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ                                               ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΠΟΚΠ

Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Πρόεδρος

   Βαγγέλης Θεοδωρίδης                                                 Αντώνης Κουρούκλης

Ο Γεν. Γραμματέας                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

                       Λευτέρης Θεοχάρης                                                          Γιάννης Κιντής