logo final

Δελτίο Τύπου για ΕΟΠΥΥ

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 27/1/2011

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 3045

Πανεπιστημίου 67 105 59 Αθήνα

Τηλ: 21033137322103314570

Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

ΠΡΟΣ :

ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΜΕΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μεταξύ των άλλων προβλέπει και την σύσταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους , συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Κάτω από την ομπρέλα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντάσσει τους κλάδους υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ ,του ΟΑΕΕ, πλην ΝΑΤ, Ταμείο Επιστημόνων και ΤΑΥΤΕΚΩ.

Ενώ η φιλοσοφία του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι η σύσταση ενός ενιαίου φορέα υγείας, οι εξαιρέσεις οι ασάφειες και η δέσμευση για άμεση εξοικονόμηση πόρων, φαίνεται ότι εξυπηρετούν περισσότερο δημοσιονομικές ανάγκες και λογικές που υπαγορεύονται από το μνημόνιο.

Εκτίμησή μας είναι ότι η άμεση μείωση των δαπανών δεν θα προέλθει από την μείωση της σπατάλης και της προκλητής και προκλητικής ζήτησης των υπηρεσιών υγείας αλλά από την μείωση των ήδη χαμηλών παροχών υγείας.

Η άμεση σύνταξη του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους θα χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός περικοπής-εξοικονόμησης πόρων και όχι ως μηχανισμός αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το γεγονός ότι συγκροτούν μόνο κεντρική υπηρεσία με 200 περίπου άτομα χωρίς να αντιμετωπίζουν ζητήματα περιφερειακής διάρθρωσης, στελέχωσης, συντονισμού όλων των εμπλεκομένων, δίκτυα εξυπηρέτησης, αναδεικνύει την προχειρότητα και προδιαγράφει την περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών και το αλλαλούμ που πρόκειται να επακολουθήσει.

Με το σχέδιο νόμου δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού (Διοικητικοί-Νοσηλευτές-Γιατροί)

Δεν μπορεί να υπάρξει Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υγείας χωρίς ανάπτυξη στήριξη και οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι η υγεία εμπορευματοποιείται, η δημόσια υγεία υποχωρεί υπέρ της ιδιωτικής και ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει για να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο περίθαλψης.

Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας και αδιαπραγμάτευτα για τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ                  ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ