Συλλογή Υπογραφών

Δελτίο τύπου ΑΔΕΔΥ – Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Aργίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

adedy

Την Κυριακή 4 Μάη, όπως και μόλις πριν 3 εβδομάδες, την Κυριακή 13 Απρίλη και τόσες άλλες Κυριακές, η αγορά θα είναι πάλι ανοιχτή, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2013. Στο πολυνομοσχέδιο που η Κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα προβλέπει την “πειραματική” λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας. Είναι γεγονός ότι πολύ γρήγορα η “πειραματική” λειτουργία θα επεκταθεί παντού. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι το κερασάκι στην τούρτα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο (και όχι μόνο).

Πίσω από τις βιτρίνες των καταστημάτων δεν υπάρχουν μόνο εμπορεύματα.

  • Υπάρχουν εξοντωμένοι-ες εμποροϋπάλληλοι από τα “απελευθερωμένα” ωράρια και τη δουλειά τις Κυριακές.
  • Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν πληρώθηκαν την προσαύξηση του 75% της Κυριακής και δεν πήραν το ρεπό.
  • Υπάρχει το τσάκισμα των μισθών με τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και την επιβολή των ατομικών συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία κλπ.
  • Υπάρχει η τρομοκρατία των μεγαλοεργοδοτών και ο φόβος της απόλυσης, ειδικά σήμερα που υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι.

Την Κυριακή 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι ξανά ανοιχτά!

  • Τι κι αν η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των καταναλωτών δεν έχουν χρήματα να ψωνίσουν, όχι τις Κυριακές αλλά ούτε τις καθημερινές.
  • Τι κι αν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καταδικάζονται σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς καν να αμείβονται ούτε για την καθημερινή εργασία τους.
  • Τι κι αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να βάζουν λουκέτα, τα οποία τα πολλαπλασιάζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Για τη δικομματική κυβέρνηση, την Τρόικα και τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επιτυγχάνει το στόχο τους: ανακατανομή σε βάθος χρόνου του λιγοστού (λόγω κρίσης) τζίρου από τα μικρές επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες, μαζικά κλεισίματα μαγαζιών και απολύσεις εργαζομένων, εργαζόμενοι ωρομίσθιοι φθηνοί και απλήρωτοι, κυριακάτικη μαύρη εργασία των νέων.

Όλα αυτά βαφτίζονται ανταγωνιστικότητα, εκσυγχρονισμός των αγορών και εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, θύματα και οι ίδιοι της πολιτικής που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, είμαστε στο πλευρό των ιδιωτικών υπαλλήλων που απεργούν την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014 και ώρα 11:00πμ στο Εμπορικό Κέντρο «The Mall Athens» (σταθμός Νερατζιώτισσα) και στη 1:30μμ στον πεζόδρομο Κοραή.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.