logo final

Ανακοίνωση προς σωματεία μέλη

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα 24/1/2011

ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. 3041

Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα

Τηλ: 2103313732Fax: 2103314179

grammateia@popokp.gr

ΠΡΟΣΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΜΕΛΗ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ένα και πλέον χρόνο μετά τις εξαγγελίες της για έκδοση συντάξεων το πολύ σε τρεις μήνες, η Κυβέρνηση επανέρχεται με νέα δέσμευση αυτή τη φορά για υποχρεωτική έκδοση προσωρινών συντάξεων.

Κατά την άποψή μας η αλλαγή πολιτικής σ’ αυτόν τον τομέα συνιστά ομολογία πολιτικής αποτυχίας και έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πολλές φορές οι εξαγγελίες υπακούουν σε επικοινωνιακές ανάγκες και σκοπιμότητες και όχι στα πραγματικά δεδομένα.

Με δεδομένο ότι τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των Ταμείων όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά στα περισσότερα από αυτά οξύνθηκαν, αντιμετωπίζουμε και την νέα εξαγγελία με έντονο προβληματισμό και σοβαρές επιφυλάξεις.

Η εμπειρία έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν προηγουμένως δεν έχει προηγηθεί στοιχειώδης προετοιμασία και δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η εσπευσμένη ανακοίνωση της «υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης», έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η κατάσταση στα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι χειρότερη από ποτέ.

Συγκεκριμένα τα Ταμεία εξακολουθούν να μην έχουν μηχανογράφηση, δεν έχουν μητρώα ασφαλισμένων ενημερωμένα, δεν έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους (η επικοινωνία γίνεται με αλληλογραφία), λειτουργούν με τουλάχιστον 40% λιγότερο προσωπικό από αυτό που χρειάζεται για να καλύψει τις σημερινές ανάγκες, μόνο οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2010 έφτασαν τα 2300 άτομα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως και αδύνατο σε ορισμένα Ταμεία και κυρίως επικουρικά να εφαρμοστεί το μέτρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η εφαρμογή του μέτρου θα διπλασιάσει την δουλειά και την γραφειοκρατία, με δυο λόγια θα δημιουργήσει μπλακάουτ στην λειτουργία των Ταμείων.

Φυσικά δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό το μέτρο εκτός των άλλων εντάσσεται στα πλαίσια μιας δημοσιονομικής λογικής που μεταθέτει υποχρεώσεις της Πολιτείας στο μέλλον.

Η λύση κατά την άποψή μας είναι, ο συνολικός σχεδιασμός της λειτουργίας και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών καθώς και η στήριξη των Ταμείων με το απαραίτητο προσωπικό.

Τέλος πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να ασχοληθεί ο ίδιος και να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των Ταμείων, για να μην βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση οι εργαζόμενοι να απολογούνται για τις δυσλειτουργίες του συστήματος και τις επιλογές της κυβέρνησης, που δημιουργούν αγανάκτηση και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες στους συναλλασσόμενους με τα Ταμεία πολίτες .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΑΚΑΝΙΚΑΣ               ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΠΟΤΑΣ